Pregled kanalizacije s kamero
13. aprila, 2021
Čiščenje kanalizacije
13. aprila, 2021
Pokaži vse

Praznjenje greznic

Praznjenje greznic zagotovo ni posel, ki bi bil prijeten, vsekakor pa je to delo, ki ga je treba opraviti, če želimo živeti v civilizirani družbi, kjer je poskrbljeno za odpadke in odpadne snovi vseh vrst, s tem pa skrbeti tako za čistočo okolja kot za zdravje prebivalstva. Greznice so namreč še vedno realnost marsikaterega naselja, tudi novejšega, saj v Sloveniji marsikje ni poskrbljeno za javno kanalizacijo. Seveda pa se pričakuje, da bo število greznic v prihodnjih letih pošteno upadlo, ker zakon predpisuje, da je te potrebno nadomeščati z malimi čistilnimi napravami, ki so veliko bolj sodobne in boljše za predelavo odpadnih voda kot greznice.

praznjenje-greznic

Praznjenje greznic lahko opravljajo zgolj za to strokovno usposobljena in opremljena podjetja, so nam povedali pri komunalnem podjetju Mežan, kjer imajo s tem že vrsto let izkušenj. Včasih so ljudje namreč greznice praznili na lastno pest in zgolj takrat, kadar so bile te zvrhano polne, sedaj pa je to urejeno z zakonom. Potrebno je namreč preprečevati, da bi nesnaga iz greznic prihajala v okolje oziroma bi jo tako kot včasih kmetje koristili za gnojenje njiv – gošča in tekočina iz greznic sta namreč strupeni, saj vsebujeta najrazličnejše strupene snovi: ne zgolj fekalije ter kemikalije iz gospodinjstva, temveč tudi produkte najrazličnejših anaerobnih organizmov, ki se razraščajo v greznici.
Da je praznjenje greznic učinkovito in temeljito, je potrebno iz greznice izčrpati vso odpadno vodo in goščo, prav tako pa poskrbeti za temeljito čiščenje oziroma visokotlačno izpiranje greznice, s čimer se z nje odstranijo vse obloge. Umazanijo je potrebno nato seveda odpeljati na čistilno napravo, ne pa z njo onesnaževati okolja, saj lahko sicer hitro pride tako do onesnaženja podtalnice kot do drugih težav. Na čistilni napravi se cisterna z umazanijo iz greznice izprazni v samo čistilno napravo, s čimer se poskrbi, da se razgradnja primerno nadaljuje in se odpadne vode in umazanija čim bolj prečistijo.

Praznjenje greznic je bistvenega pomena za čistočo in zdravje, zato velja nivo polnosti greznice redno preverjati, v kolikor ta ni polna, pa se je treba glede praznjenja držati zakonsko predpisanega časovnega okvirja oziroma poskrbeti, da za praznjenje poskrbimo vsaj enkrat na tri leta.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja